test 1

Gemoedelijkheid in

Putten en omstreken

In het hart van Nederland, omgeven door een boeiend en afwisselend landschap van duizenden hectaren bos, heide, waterlandschappen en landelijk buitengebied, ligt Putten.

Smalle, slingerende landweggetjes leiden u langs oude rietgedekte boerderijen met hun unieke boerenerven, afgewisseld door weilanden. U ziet kleine, onbemande verkoopstalletjes langs de weg met zelfgemaakte streekproducten zoals jam en honing. De centjes kunt u in een potje of melkbus doen. Dat is gemoedelijkheid die in Putten en omstreken te vinden is.

De geschiedenis van Putten gaat ver terug. Putten was één van eerste dorpen op de Veluwe. Uit 855 dateert het oudste schriftelijke bewijs waaruit blijkt dat er sprake was van een gemeenschap van mensen. Op dit moment telt Putten 23.500 inwoners en heeft het een verkeersluw centrum met vele winkels, restaurants en terrasjes, wat een bezoek zeer zeker de moeite waard is. Vergeet niet een bezoekje te brengen aan de gezellige markt op woensdagochtend, op het kerkplein (08:00-12:00)!

Aan de westkant grenst de gemeente Putten aan het Veluwemeer. Zwemmers en zongenieters kunnen terecht op verschillende strandjes. Strand Nulde en Horst staan bekend als één van de beste watersportlocaties van Nederland. Uniek is ook dat kitesurfen mogelijk is!

Voor gasten die graag een cultureel uitstapje willen maken is Putten ook de moeite waard! Van grafheuvels uit de tijd van de jagersvolkeren tot landhuizen en kastelen en 84 rijksmonumenten. Putten is er rijkelijk mee voorzien!

De unieke kenmerken

van de Veluwe

De Veluwe is een van de grootste laaglandnatuurgebieden in noordwest Europa en is ongeveer 1000 km² groot. Het strekt zich uit van Hattem in het noorden tot Arnhem in het zuiden, van Harderwijk in het westen tot Apeldoorn in het oosten.

In het midden van dit prachtige gebied ligt Putten. Bed & Breakfast “De Bedstee” bevindt zich hierdoor op een ideale plek om de Veluwe te verkennen. Elk gebied op de Veluwe heeft zijn unieke kenmerken, alle op korte afstand gemakkelijk te bereiken. Aan het einde van onze zandweg ligt het Speulder- en Sprielderbos, een van de oudste bossen in Nederland. Heerlijk voor een wandeling vlak voor het slapen gaan.

Al eeuwen leeft er veel fauna op de Veluwe. Prachtige herten, reeën en wilde zwijnen kunt u per ongeluk tegenkomen tijdens een wandeling in het uitgestrekte gebied of ze bewust gaan bekijken bij bv.“Het Aardhuis”.

Een aanrader is om eens een wandeling te maken onder leiding van een boswachter. U zult dan het bos op een heel andere manier gaan verkennen. In september weerklinkt door de bossen de galm van het burlen van de mannetjes herten of geweigekletter. En als u geluk heeft, bent u zelf getuige van dit prachtige schouwspel.

Naast bossen en heide kent de Veluwe ook stuifzanden, weilanden en verschillende beekjes.

Omdat de Veluwe grotendeels verboden is voor auto’s, is het een uitstekend gebied om te wandelen, fietsen of mountainbiken. Ook voor de paardensportliefhebber is het goed vertoeven: er zijn vele ruiterpaden, waaronder de Veluwetrail.

Vrouwtje van
Putten

Vrouwtje van Putten Putten is mede bekend uit de geschiedenisboeken door “de Razzia van Putten”. In oktober 1944 beschoot een verzetsgroep de Duitse weermacht. Er ontstond een vuurgevecht. Als represaille van de Duitsers werden naderhand 661 mannen uit Putten afgevoerd, waarvan er helaas maar 48 zijn terug zijn gekeerd.

Ter na gedachtenis aan deze razzia zijn het standbeeld “Het Vrouwtje van Putten” en gedachtenisruimte “oktober 44” opgericht.